Maccabi World Union (MWU) är den största judiska idrottsklubben i världen. Närmare 500 000 medlemmar finns i rörelsen. Rörelsen startade 1895. Svenska Makkabiförbundet är den svenska delen av MWU. Svenska Makkabiförbundet har utsett en kommitté att samordna svenskt deltagande på Makkabiaden. Denna kommitté leds av Mats Israelson och Stefan Levy.

MWU:s mål är att via sport, utbildning och sociala aktiviteter få judar, i alla åldrar, att identifiera sig med det judiska och med Israel.

Mats & Stefan Levy har i egenskap av överledare för truppen valt att överlåta till respektive ledare att sätta upp mål för sin gren eller sitt lag. Dock finns ett övergripande långsiktigt mål med arbetet inom Svenska Makkabiförbundet och det är:
Att skicka judiska idrottskvinnor/-män till Makkabiader i Israel samt att marknadsföra upplevelsen av en Makkabiad.

Arbetet med att skicka en svensk trupp med judar till Makkabiaden 2013 startade innan sommaren 2011. Ambitionen var dels att skicka många juniorer och att skicka en stor trupp.

Att skicka många juniorer är ett viktigt mål eftersom man vet att ett deltagande på ett påtagligt sätt stärker den judiska identiteten.

Med glädje kan vi konstatera att vi kommer skicka 2 stycken juniorlag i fotboll – ett med tjejer och ett med killar. Dessutom kommer vi ha med juniorer i följande grenar – golf, judo, schack och simning… Det ser ut att bli cirka 40 juniorer, vilket är mycket roligt.

Förutom juniorer kommer vi att skicka deltagare i grenar som; bowling, golf och rodd.

Trots att det för första gången på länge inte blir något deltagande i två svenska paradgrenar – bordtennis och bridge – ser det ut som att truppen kommer uppgå till cirka 70p.

Truppen är inte spikad, i dagarna jobbar vi bl a på att kunna skicka ett beach volleybollag och ett lag i rugby!!!! Detta avgörs de närmaste veckorna.

Är du intresserad av att själv deltaga eller bidra på annat sätt så kontakta oss gärna på mats@makkabiad.com eller stefan@makkabiad.com

Mer information om makkabiaden finner man på www.maccabiah.com

Andra bra sidor att hämta information ifrån är: www.maccabiusa.com eller www.maccabigb.org

Den 19:e Makkabiaden invigs den 18 juli i Jerusalem och avslutas i Haifa den 30 juli.