Vinnare 2023

Beth & Julius Goldman Award 2023 går till Samuel Leach Holm. Under den gångna säsongen
har Samuel fortsatt en redan framgångsrik fotbollskarriär som mittfältare, då han varit en av
Brommapojkarnas viktigaste spelare och i hög grad bidragit till att laget räddade sig kvar i
allsvenskan. Samuel har utvecklats som fotbollsspelare och värvades inför den här säsongen
av storklubben Djurgården. Hans insatser på fotbollsplanen har också uppmärksammats av
landslagsledningen då Samuel var uttagen till det svenska landslagets januariturné till Cypern.

Vinnare 2022

Beth & Julius Goldman Award 2022 går till Grigori Beskin, 35 år, som under nästan 15 år tillhört världseliten i fäktning. Grigori tävlar för Föreningen för Fäktkonstens Främjande (FFF Stockholm) på klubbnivå där han gör en ovärderlig insats. På landslagsnivå tävlar han för Israel. Under det gångna året, 2022, ledde han det israeliska landslaget till en överraskande silvermedalj i Europamästerskapet för värjlandslag. Grigori är född i Sovjetunionen, växte upp i Israel och har både svenskt och israeliskt medborgarskap.

Vinnare 2021

Beth & Julius Goldman Award 2021 går till Tom Amos och Samuel Leach Holm. Tom Amos, 23 år, är målvakt i Utsikten BK och vinnare av Div 1 Södra. Tom är kontrakterad av IFK Göteborg och har under säsongen varit utlånad till Utsikten. Samuel Leach Holm, 24 år, är mittfältare i Brommapojkarna och vinnare av Div 1 Norra. Samuel har sedan tidigare erfarenhet av spel i Superettan i Åtvidaberg, Dalkurd och Västerås SK.

Vinnare 2020

Beth & Julius Goldman Award 2020 går till Miriam Schreiber som är en del av det svenska landslaget i damflorett. Trots sin ringa ålder (18 år), har hon redan vunnit flera SM-tecken och är idag Sveriges kanske främsta damflorettfäkterska. Miriam ingår dessutom i Svenska Olympiska Kommitténs talanggrupp och är en del av den svenska satsningen inför framtida OS.

Vinnare 2019

Årets No 18 Award stipendium går till Jonathan Azulay. Jonathan, som är 26 år, är försvarsspelare i Norrby IF där han ingår i lagets startelva. Norrby IF kom på nionde plats av sexton lag  i fotbollens Superetta.

Jonathan ansågs i unga år,  vara en lovande fotbolls pelare med meriter både från Sveriges U17,U19 och U21 landslag. Trots att han ännu inte blivit en etablerad allsvenska spelare, har han uthålligt hållit sig kvar i den yppersta svenska eliten.

Vinnare 2018

Jonathan Peleg tilldelas No 18 AWARD 2018. Jonathan är guard (spelfördelare) och  en av nyckelspelarna  i Wetterbygden Stars, Huskvarna i  Svenska Basketligan. Jonathan har spelat basket på elitnivå i många år i bl.a. Högsbo, Malbas och Nässjö. Men även hunnit med spel i Maccabi Tel-Avivs ungdomslag. Han ingår i Wetterbygden Stars första uppställning och är en av de spelare som har mest speltid i laget.

Vinnare 2017

Isabelle Falck tilldelas No 18 AWARD 2017. Isabelle spelar för fjärde säsongen i volleybollens elitserie. Efter tre säsonger i Sollentuna spelar hon nu i Linköping. I månadens lag är Isabelle seriens näst bästa högerspiker, (”Spike” står för ”smash”) och i volleyboll motsvarar högerspikern fotbollens toppforward och ska vara den som gör flest poäng och ofta avgör matcher.Att Isabelle förutom ovanstående spelat en säsong för Ramat Aviv i Israels näst högsta serie förstärker ytterligare valet av 2017 års pristagare.

Vinnare 2016

Mattias Guter tilldelas 2016 års AGO Award. För andra året i rad är Mattias en tongivande spelare för Karlskrona HK i elithockeyns högsta serien SHL. I Karlskronas utveckling från bottenlag till topplag sticker Mattias ut som lagets hittills näst bäste poängplockare. Mattias utveckling från en redan hög nivå – han fick AGO Award 2014  – imponerar och ger ytterligare en dimension av juryns val av årets pristagare.

 Vinnare 2015

Jonathan Körösi får AGO Award 2015 för sin bragd i bowling under Europeiska Makkabispelen i Berlin, då han var som bäst när det gällde.  Han  gjorde en serie på 300 poäng, tolv strajkar i rad, maximalt vad man kan få i bowling. Jonathan vann flest medaljer, sex  stycken , i Berlin. Tre guld, ett silver och två brons. Ett hedersomnämnande för  Michael Azulay som vann en bronsmedalj för Sverige i  klass 6 i lag,  i  bordtennis i Para-EM i  danska Vejle. Michael spelade tillsammans med Roger Ljunggren och de besegrade bl.a. de tyska favoriterna  på sin väg till medaljen.

Vinnare 2014

Mattias Guter tilldelas 2014 års AGO Award, ”Mattias är Djurgårdens ishockeyspelare med tröja nummer 44, Mattias som är forward,  är en av lagets viktigaste spelare. Han har redan svarat för flera mål och målpassningar i Svenska Ishockeyligans inledning.  Mattias är 26 år och har via lag som Lidingö, Vita Hästen, Oskarshamn och Almtuna blivit en nyckelspelare i den högsta serien i en av Sveriges största hockeyklubbar.Juryn vill också ge hedersomnämnanden till tre unga, lovande, idrottare: Till svenska fotbollslandslagets och Eskilstuna Uniteds 20-åriga spelare , Malin Diaz Pettersson, Svensk Judos stora framtidshopp, 17-åriga, Nellie Einstein, samt 19 årige André Burakovsky som tagit en ordinarie plats i NHL-laget Washington Capitals.

Vinnare 2013

Rina Weinman tilldelas 2013 års AGO Award ”för prestationer av högsta klass såväl nationellt som internationellt i schack. Rina har under året bland annat vunnit guldmedalj i svenska mästerskapen, nordiska mästerskapen och Makkabiaden. Rina har gång på gång visat sig vara bäst i en sport där konkurrensen är global och där kraven på den som tävlar hela tiden höjts på grund av att en del av träningen genomförs med schackdatorer. Rina – född 1998 – har visat att hon gång på gång klarat att lägga ribban högre och överträffa sina tidigare mycket imponerande prestationer. Att hon dessutom i IK Makkabis regi lär ut schackspelets grunder till barn ger ytterligare en dimension av Rina som årets mottagare av AGO-priset”.

Vinnare 2012

Joel Mankowitz tilldelas 2012 års AGO Award. ”För prestationer av högsta klass såväl nationellt som internationellt i judo. Joel har under året bland mycket annat vunnit Budo Nordic Cup och SM-guld.  Nordic Budo Cup hade 600 tävlande från hela Europa. Joel är landslagsman och har också nått stora framgångar i ålderklasser högre än hans egen.Redan 2008 fick Joel ett hedersomnämnande av AGO-juryn.  Hans fortsatta utveckling sedan dess visar på stor talang och uthållighet väl värd utmärkelsen till AGO-pristagare 2012.


Vinnare 2011

Daniela Moskovits tilldelas 2011 års AGO Award. ”Daniela har under året etablerat sig som en av svensk bordtennis största talanger . För sin klubb Spårvägen blev hon bl.a. svensk mästare i  Mixed dubbel tillsammans med sin klubbkamrat Anthony Tan. Helt oseedade vann det unga paret mycket överraskande SM-guldet i hårdast möjliga konkurrens. Daniela tog sig också till final i U20-SM där hon  hade matchboll i en mycket rafflande match.

Vinnare 2010

Inna Agrest tilldelas 2010 års AGO Award ”för framgångsrikt tävlande i schack, en gren med många och långa judiska traditioner. Under åtet har Inna bland annat vunnit Nordiska Mästerskapet och Svenskt Mästerskap för flickor, tagit brons i Ungdoms EM samt utnämnts till Woman International Master. Dessutom har hon haft en mängd framskjutna placeringar i nationella- och internationella tävlingar.

 Vinnare 2009

Rebecca Lederhausen tilldelas 2009 års AGO Award för sin prestation i samband med silvermedaljen i golf vid den 18:e Makkabiaden i Israel under sommaren.Juryns motivering lyder:”Över 7 000 aktiva idrottare deltog från 54 länder och Rebecca, en av de yngre deltagarna, lyckades ta silver i hård internationell konkurrens.Hennes snittscore på 74,6, bidrog också starkt till att det svenska damlaget i golf kunde vinna guld med fyra slag bättre än silvermedaljörerna, den starka golfnationen USA.

Vinnare 2008

Benjamin Rubin tilldelas 2008 års AGO Award för sin prestation i samband med vinsten av segeltävlingen Gotland Runt under sommaren 2008. Benjamins båt, Barken Bar, vann totalsegern med knapp marginal.Juryns motivering till Benjamins utnämning lyder:”AGO-priset för årets prestation 2008, går till Benjamin Rubin 25 år, KSSS. Benjamin var med i den sjumanna besättningen på Banken Bar, båten som överraskande vann totalsegern i årets Gotland Runt – en av världens största och viktigaste havskappseglingar. 274 båtar startade och Benjamin var en av tre som stod vid rodret den mesta tiden av den 2-3 dygn långa kappseglingen.

Joel Mankowitz tilldelas årets uppmuntringspris för att han sina unga år till trots (12 år) bland annat vunnit skol-SM i judo för högstadieelever under sommaren 2008. Joel fick dispens från Svenska judoförbundet att delta i tävlingen tack vare sina tidigare fina meriter.

Juryns motivering till Joels utnämning lyder:
”AGO:s uppmuntringspris 2008 tilldelas Joel Mankowitz för stora prestationer som kan bli ännu mer storartade, för att äldst inte behöver vara bäst och sist men inte minst en obruten segersvit mot såväl svenskt som internationellt motstånd.”

 Vinnare 2007

David Lega tilldelas 2007 års hederspris.

Juryns motivering till Davids utnämning lyder:

”AGOs hederspris 2007 för prestationer utöver det vanliga, går till David Lega, som trots ett svårt handikapp har haft stora framgångar både på idrottsarenor över hela världen och utanför dem. David kunde inte delta i en judisk förening då det inte fanns någon som hade handikappidrott på sitt program. Men David löste sitt idrottande ändå, på samma sätt som han alltid löst sina problem, med okuvlig vilja och envishet.

David är en av Sveriges mest framgångsrika idrottsmän. Hans sport är simning där han bl.a. vunnit flera VM-guld och slagit 14 världsrekord. Fem av dem gäller fortfarande. Liksom elva svenska rekord. David är ett levande exempel på vad judisk idrott står för. Att tänja sina egna gränser och att ingenting är omöjligt. Även, ifall omgivningen inte förstår eller vill acceptera

Vinnare 2006

Eric Fischbein tilldelas 2006 AGO Award :”För en lång och framgångsrik resa i den svenska fotbollseliten – Malmö FF, Hammarby IFK, Malmö, Trelleborg och nu ännu en gång Hammarby. För visad vilja att trots motgångar alltid komma igen, nu senast med en A-lagsplats i Hammarby, Sveriges tredje bästa fotbollslag 2006.För att parallellt med spel i svensk fotbollselit, i samband med Makkabiader, gjort enastående insatser för det svenska laget.Sist, men inte minst, för att ha gett svensk judisk idrott ett ansikte, genom den lilla raden tryckt i 10 000-tals programblad vid allsvenska matcher: Moderklubb SK Hakoah”